Kawa świeżo palona Arabica Rwanda Fully Washed Muhondo

Dodaj recenzję:
  • Dostępność: Towar dostępny w magazynie Towar dostępny w magazynie
  • szt.
  • Cena netto: 56,91 zł 70,00 zł

Kawa świeżo palona Arabica Rwanda Fully Washed Muhondo - SCAA 86 - kawa wyraźnie owocowa, dominujące nuty to ananas i pomarańcza. Uprawiana na wysokości 1700 do 2200 m n.p.m. Zbiór selektywny ręczny, przetwarzanie: obróbka na mokro w stacji mycia kawy, system suszenia: suszenie w pełnym słońcu na 200 stołach do suszenia, kontrolowanie 12% wilgotności za pomocą miernika wilgotności kawy Shore Coffee. Magazynowanie: dwa magazyny z naturalnym systemem wentylacji z paletami, źródło wody: górska naturalna woda źródlana.

Muhondo CWS to prywatna stacja mycia kawy w Muhondo Sector, dystrykt Gakenke w północnej prowincji. Stacja mycia zaczęła działać w pełni pod firmą Muhondo Coffee w 2013 roku. Stacja mycia kawy działa na niewielką skalę, ale ma ogromny wpływ na lokalne społeczności dzięki zatrudnianiu młodzieży i kobiet, wkład w dochody rolników i zaangażowanie społeczności poprzez rozpoczęty projekt społeczny, na przykład pożyczkę rolnika i czystą wodę.

Muhondo jest zaangażowane w produkcję najwyższej jakości kawy w Rwandzie i umożliwia to plantatorom kawy, wskazując im najlepsze praktyki. Doceniamy wsparcie ze strony Starbucks Farmers Support Center-Rwanda dla  naszej działalności w zakresie agronomii, przetwarzania i know-how jakości. Nasza stacja mycia kawy współpracuje blisko z 1800 rolnikami, z których około 40% to kobiety, łącząc produkcję z naszej własnej plantacji 30 000 drzew kawowców starannie ręcznie  zbieranych.

Warunki topograficzne, które dają szczególny profil kawowy i wyjątkowość kawy pozwoliły na wygranie Cup of Excellence 2014 roku jako Prezydencki zwycięzca osiągając wynik 91% oraz osiągniecie trzeciego  miejsca w 2015 roku z wynikiem 89,89.

Kawa została oceniona przez Speciality Coffee Association of America (SCAA).

Organizacja ta powstała w 1982 r. w Ameryce. Zajmuje się promocją kawy wysokiej jakości. Stworzyła własny system stopniowania jakości kawy. Określiła pierwszorzędne i drugorzędne defekty i ich ilość, które mogą wystąpić w każdej z klas jakościowych. Ponadto pod uwagę biorą wielkość ziaren i dopuszczalne ilość ziaren nie mieszczących się w podanym zakresie. Ponadto smak i aromat, zawartość wody, a także występowanie tzw. quakers - ziaren, które po wypaleniu przyjmują jasny kolor, będący wskaźnikiem defektu ziarna.