Arabica Columbia Excelso charakteryzuje się lekką kwaskowatością za co odpowiedzialne są cytrusy, dominuje czekolada i orzech, wyczuwalny jest również karmel, kawa jedwabista.
Plantacja Finca Paysandu położona jest w pobliżu miasta Concordia w południowo-zachodniej części regionu Antioquia. Miasto Concordia znajduje się na zachodnim zboczu południowoamerykańskich Andów na wysokości około 2000 m.n.p.m. Panuje tam wyjątkowy mikroklimat. Odparowywanie wody z rzeki Cauca w dolinie położonej 500 m.n.p.m. przynosi ciepłe masy powietrza nawet na wysokość 1900 m.n.p.m na której położona jest właśnie plantacja Paysandu. Dzięki temu kawa na tych terenach może się rozwijać w wyjątkowo sprzyjających okolicznościach.
Gospodarstwo jest własnością Guillermo Gaviria i jego córki. Guillermo przejął je od ojca, który przybył do Concordii w roku 1950. Zajmuje łączną powierzchnię około 90 hektarów obsadzonych głównie odmianą Castillo (Arabica).
Guillermo Gaviria i jego rodzina przykładają dużą wagę do warunków pracy. Swoim pracownikom sezonowym zapewniają zakwaterowanie oraz pełne wyżywienie. Stworzyli też specjalny fundusz dla samotnych matek z dziećmi. Ponadto Finca Paysandu jest na ostatnim etapie certyfikacji Rainforest Alliance. Świadczy to o wysokiej jakości samych ziaren jak i sposobu ich wytwarzania.
Kolumbijska kawa uprawiana w rejonie miasta Bucaramanga na wysokości 1200-2000 m n.p.m. Obróbka następuje na mokro.
Żyzne wulkaniczne gleby, wilgotny klimat i sąsiedztwo lasów tworzą doskonałe warunki do uprawy kawy.
Pochodzenie: Ameryka Południowa – Columbia