Kawa świeżo palona Arabica Columbia Alto Encanto

Dodaj recenzję:
  • Dostępność: Towar dostępny w magazynie Towar dostępny w magazynie
  • szt.
  • Cena netto: 30,28 zł 37,24 zł

Kawa świeżo palona Arabica Columbia Alto Encanto to wyjątkowa i niepowtarzalna kawa pochodząca pochodząca z regionu Huila, gmina Acevodo.

Charakteryzuje się ona bardzo interesującym, złożonym smakiem. Mocno wyczuwalna słodkość, miesza się ze smakami winogrona, kwiatów i posmakiem cytryny.  Kawa jest mieszanką, która powstała na jednym z konkursów kawowych. W jej skład wchodzą arabiki od 2 producentów: Nocolas Delgado i Torby Jose Erasmo Peres.

Kawa uprawiana jest na wysokościach 1400 - 1800 m n.p.m. w Gminie Acevado, która położona jest pomiędzy trzema pasmami górskimi w sąsiedztwie dżunglii. Panuje tam niepowtarzalny mikroklimat sprzyjający uprawie kaw speciality. Powietrze jest bardzo wilgotne, a temperatury średnie.  

Obróbka na mokro, suszenie w pod przykryciem w parabolicznych namiotach.

Kawa została oceniona przez Speciality Coffee Association of America (SCAA) uzyskując 86 pkt.

Organizacja ta powstała w 1982 r. w Ameryce. Zajmuje się promocją kawy wysokiej jakości. Stworzyła własny system stopniowania jakości kawy. Określiła pierwszorzędne i drugorzędne defekty i ich ilość, które mogą wystąpić w każdej z klas jakościowych. Ponadto pod uwagę biorą wielkość ziaren i dopuszczalne ilość ziaren nie mieszczących się w podanym zakresie. Ponadto smak i aromat, zawartość wody, a także występowanie tzw. quakers - ziaren, które po wypaleniu przyjmują jasny kolor, będący wskaźnikiem defektu ziarna.

Palenie jasne - średnie.

Naszą przewagą jest fakt, że sprzedajemy kawę wypalaną przez nas. W związku z tym robimy to dopiero po złożeniu zamówienia, a więc mają Państwo gwarancję, że w paczce od nas znajduje się kawa świeżo palona, której nie można kupić w żadnym innym sklepie. Aby dostarczyć Państwu produkt najwyższej jakości, kawa zanim znajdzie się w ofercie, przechodzi wieloetapowy test. Sprawdzamy ją również w późniejszym etapie, przed każdym wypaleniem i oczywiście po wysypaniu z pieca.

Kawa świeżo palona oraz dbałość o jakość ziarna i jakość palenia powoduje, że Klient otrzymuje produkt najwyższej jakości.