Blog

Kawa wypalona, ale przyjrzyjmy się samemu procesowi dokładniej.

Kawa wypalona, ale przyjrzyjmy się samemu procesowi dokładniej.

07-08-2018
Proces palenia kawy, który kończył się schłodzeniem ziaren i zapakowaniem ich do torebek, został opisany w poprzednim artykule. Jakie procesy zachodzą w czasie palenia? Co sprawia, że zielone ziarno, nie posiadające ładnego aromatu nagle brązowieje i pięknie pachnie. Ziarna kawowca,...
O wypalaniu.

O wypalaniu.

25-07-2018
W poprzednim artykule wspominałem, że nasza palarnia kawy stosuje „mistrzowską” metodę palenia kawy. Jest to palenie w piecu bębnowym, a nad całym procesem czuwa mistrz – osoba pełniąca funkcje kontrolne nad całością procesu, osoba odpowiedzialna za ostateczny smak kawy świeżo...
Wpływ kawy świeżo palonej i stopnia palenia kawy na jakość naparu.

Wpływ kawy świeżo palonej i stopnia palenia kawy na jakość naparu.

29-06-2018
Podstawową sprawą, bez której nie uzyskamy wysokiej jakości smaku i aromatu jest jakość ziarna, jego świeżość i stopień wypalenia. Małe palarnie kawy w odróżnieniu od dużych kupują wysokiej jakości ziarno, które następnie jest wypalane w odpowiednim stopniu, nie za mocno, tak...