Blog

ESPRESSO - kwintesencja kawy

ESPRESSO - kwintesencja kawy

02-06-2019
Kawa świeżo palona, odpowiednią metodą, z małej palarni, wiemy, że zdrowa, wiemy ile smaków i aromatów w niej się znajduje, ale jak ją zaparzyć? Może espresso? Espresso to nazwa napoju kawowego oraz sposobu przygotowania kawy w ekspresie ciśnieniowym w którym drobno zmielone...
Wpływ kawy świeżo palonej i stopnia palenia kawy na jakość naparu.

Wpływ kawy świeżo palonej i stopnia palenia kawy na jakość naparu.

26-04-2019
Podstawową sprawą, bez której nie uzyskamy wysokiej jakości smaku i aromatu jest jakość ziarna, jego świeżość i stopień wypalenia. Małe palarnie kawy w odróżnieniu od dużych kupują wysokiej jakości ziarno, które następnie jest wypalane w odpowiednim stopniu, nie za mocno, tak...
Kawa świeżo palona a kawa z produkcji przemysłowej

Kawa świeżo palona a kawa z produkcji przemysłowej

26-02-2019
Jaka jest różnica pomiędzy kawą świeżo paloną, a kawą z produkcji przemysłowej? Każdy smakosz kawy bez większych problemów rozróżni oba gatunki. Ziarna kawy z produkcji przemysłowej palone są na specjalnych liniach produkcyjnych, a następnie zostają paczkowane, pakowane i...
Czy kawa jest zdrowa?

Czy kawa jest zdrowa?

06-02-2019
Dzisiaj zajmiemy się odwiecznym problemem nurtującym wszystkich amatorów małej czarnej: jak kawa wpływa na zdrowie ? Otóż z zadziwieniem i pewną frustracją przysłuchuję się naukowym dyskusją, badaniom naukowców (zwłaszcza amerykańskich ;)), artykułom w gazetach i książkach....
Kawa wypalona, ale przyjrzyjmy się samemu procesowi dokładniej.

Kawa wypalona, ale przyjrzyjmy się samemu procesowi dokładniej.

07-08-2018
Proces palenia kawy, który kończył się schłodzeniem ziaren i zapakowaniem ich do torebek, został opisany w poprzednim artykule. Jakie procesy zachodzą w czasie palenia? Co sprawia, że zielone ziarno, nie posiadające ładnego aromatu nagle brązowieje i pięknie pachnie. Ziarna kawowca,...
O wypalaniu.

O wypalaniu.

25-07-2018
W poprzednim artykule wspominałem, że nasza palarnia kawy stosuje „mistrzowską” metodę palenia kawy. Jest to palenie w piecu bębnowym, a nad całym procesem czuwa mistrz – osoba pełniąca funkcje kontrolne nad całością procesu, osoba odpowiedzialna za ostateczny smak kawy świeżo...